Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

14.9.11

Kanariansaarten viinin alkuperäismerkintäoikeusalueet – DO – Denominación de Origen

Viinin alkuperäismerkintäalueet – DOt - perustettiin jotta pystyttäisin takamaan ja kontrolloimaan rypäleiden ja viinien laatu ja alkuperä.

Tenerifellä on viisi alkuperäismerkintäaluetta. Tosin saarella on keskusteltu jo vuosia siitä, että alueita on liian monta, mikä vaikeuttaa viinien markkinointia saaren ulkopuolelle ja että olisi luotava yksi yhteinen alkuperäismerkintäalue, joten tilanne muuttunee tulevaisuudessa. La Palmalla yksi alkuperäismerkintäalue, joka on jaettu kolmeen alavyöhykkeeseen. Gran Canarialla, La Gomeralla, El Hierrolla ja Lanzarotella on jokaisella yksi alkuperäismerkintäoikeusalue..

Jokaisella alueella on erityinen ”Bodega Comarcal” – eli alueellinen viinikellari, jonka yhteydessä on neuvosto ”Consejo Regulador” ja enologi eli kellarimestari.. Nämä valvovat viinintuotantoprosessia ja laaduntarkkailua.
Kanarian saariston monet pienalueilmastot, alueiden keskinäinen erilaisuus ja useiden eri laatujen olemassaolo tarjoavat mahdollisuuden saada aikaan hyvin erilaisia viinejä.

Fuerteventuraa ja Lanzarotea lukuun ottamatta saarilla on suuret korkeuserot. Ilmastolliset olosuhteet poikkeavat myös paljon toisistaan saaren pohjoisilla ja eteläisillä rinteillä…

Kanariansaaret kuuluvat osana Espanjan kuningaskuntaa myös EU:n. Viiniviljely on erittäin tarkasti säännöstelty EU:n puitteissa. Kaikissa sen jäsenmaissa on sovellettava sääntöjä, jotka kontrolloivat sekä viljelypinta-alaa että käytettyjä variaatioita.

Alkuperäismerkintäalueet ovat luoneet EU listasta oman versionsa, joka vastaan kunkin alueen viljelyolosuhteita ja viljelykulttuuria. Sääntöihin kuuluu myös antaa tarkat ohjeet kuinka monta köynnöstä hehtaaria kohti voidaan viljellä eri korkeuksilla ja erilaisia viiniköynnöksen sitomistapoja käyttäen. Nämä sitomistavat poikkeavat huomattavasti toisistaan eri alkuperäismerkintäalueilla.

Alkuperäismerkintäalueiden vastuuseen kuuluu olennaisena osana viinintuottajien ja viininvalmistajien rekisteröinti. Tehtäviin kuuluu myös kontrolloida alueen viininvalmistajien tuotteet ja niiden laatu ennen kuin viininvalmistaja saa kontrollietiketin pullo kylkeen. Eri viinilajien alkoholipitoisuuden vahvistaminen kuuluu tehtävien joukkoon, samoin kuin viljelijöiden ja tuottajien koulutus sekä ulospäin suuntautuva tiedotustoimista.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar