Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

19.12.13

Joitain erikoisia gomeralaisia herkkuja

Tåtå ravintolaa ei enää ole kyeiellä rantakadulla La Gomeralla on pitkä gastronominen perinne, jonka alkuperästä ei kukaan enää tiedä mitään. Ruokalajeissa käytetyt perusaineet ovat peräisin saarta ympäröivästä merestä ja saaren viljelmiltä. Lopputuloksena on yksinkertainen ja maukas ateria.
 
Gomeralaiseen perusruokaan kuuluu Vesikrassikeitto. Se on aivan erikoinen makuelämys, joka tarjoillaan joissain paikoin joko katajan tai kanarianorjanlaakeri (aceviñon) puusta tehdyllä lautasella. Turisteilla on mahdollisuus maistaa vesikrassikeittoa mm. Laguna Grandessa olevassa ravintolassa. Sitä tarjotaan luonnollisesti kaikissa perinteistä ruokaa tarjoavissa ravintoloissa. Vesikrassikeitto on ruokalistalla tavallisesti nimellä ”Potaje de berro”.

Varsinaisena gomeralaisen keittiön jalokivenä pidetään levikettä, joka tunnetaan nimellä Almogrote. Vaikka sen syntyhistoriasta ei kukaan muista enää mitään, sitä pidetään ”kotoperäisenä” gomeralaisena tuotteena. Tämän hienomakuisen levikkeen valmistus tapahtuu perinteisesti käsin.

Almogroteen kuuluu kuiva, raastettu vuohenjuusto, rasva, öljy, valkosipuli, paprika, suola ja toisinaan tomaatti, jotka kaikki sotketaan tahnaksi. Tuloksena oleva levike/tahna syödään yhdessä leivän tai perunan kanssa.

Gomeralainen juusto on eräs saaren kaikkein arvostetuimmista gastronomisista tuotteista. Sitä valmistetaan joko esiespanjalaiselta kaudelta peräisin olevien vuohien maidosta tai vuohen ja lampaan maidon sekoituksesta. Juustot tehdään käsin ja jotkut asiantuntijat pitävät niitä maailman parhaina tuorejuustoina. Gomeralainen juusto voi olla tuorejuustoa, puolikuivattua tai kuivattua. (Queso fresco, queso semicurado, queso curado).  Juuston ”luonteenpiirteet” ja sen maku riippuvat tästä juuston kuivuusasteesta.

Tuorejuuston maku on pehmeä ja herkullinen. Kaikkein kuivimman juuston maku ja haju ovat voimakkaita.

Vuohenjuustoa käytetään almogroten ja muutamien leivonnaisten valmistukseen, kuten esim. kakkuun, joka tunnetaan nimellä ”tarta de cuajada” Tämä sisältää tuorejuuston lisäksi munaa, sokeria ja anista. Juustokakkua voi ostaa esim. San Sebastianin kauppahallissa.

Mustat ja värilliset perunat (papas bonitas) tuotiin La Gomeralle Etelä-Amerikasta jo satoja vuosia sitten. Nykyään niitä viljellään perinteisellä tavalla, ja tulos suorastaan kutkuttaa asiantuntijoiden makuhermoja. Nämä perunat ja erikoisen makuinen kala, vieja, (papukaijakala) joka elää saaren rantavesissä, kuuluu kaikkien kanararialaisten tyypillisiin ruokalajeihin.

Gomeralainen mojovalikoima on erittäin runsas, vaikka kaikille on yhteistä sen yksinkertainen tekotapa, ja sen maukas ja erikoinen maku. Gomeralaisessa mojossa käytetään erityisesti chilipippuria ja tulos on punainen mojo, joka voi olla joko mieto tai voimakas, riippuen káytetyn chilipippurin mäárästä. Vihreässä mojossa voidaan käyttää myös esim. persiljaa, kirveliä ja/tai basilikaa. (mojokurssi)

Gofio on jauhoa, joka saadaan paahdetusta viljasta, kuten maissista ja vehnästä, joka toisinaan sekoitetaan ohraan ja muihin viljoihin. Gofio oli Kanarian saarten asukkaiden perusruoka-aine jo paljon ennen ensimmäisten eurooppalaisten asuttajien tuloa saarille. Gofiota syödään edelleen, ja sillä on omat uskolliset kannattajansa.

Luonnollisten tuotteiden kysynnän kasvaessa gofiosta on tullut arvostettu tuote dietetillisten ja ravinnollisten ominaisuuksiensa ansiosta samoin kuin myös gastronomisten arvojensa vuoksi.

Tyypillisiin gomeralaisiin herkkuihin kuuluvat myös erilaiset käsintyönä valmistetut pienet ja hyvänmakuiset leivonnaiset.

Niiden maistelu- ja ostopaikkoja ovat mm. San Sebastianin kauppahalli tai Kansallispuiston tiedotuskeskuksen Juego de Bolas  vieressä oleva pieni leivonnaiskauppa.

Saaren herkkuihin kuuluu myös ehdottomasti erikoinen palmusiirappi – Miel de palma.

Tässä yhteydessä ei myöskään pidä unohtaa gomeralaisia viinejä.

Gomeralaisen viinin historia alkaa 1400-luvun lopulla silloin kun sinne tuotiin ensimmäiset viinintaimet. Viinköynnöksiä kolmella alueella: Hermigua-Agulo, Vallehermoso ja eteläisellä vyöhykkeellä. Viljelykset sijaitsevat yleensä jyrkillä rinteillä, joille on rakennettu pengerryksiä, ja joita reunustavat kuivat kivenlohkareet.

Viljeltyjen rypäleiden ”väri” näkyy myös tuotannossa, eli eniten tuotetaan valkoviiniä, joka nautitaan ”nuorena”. Viime vuosina on myös alettu tuottaa punaviiniä.
Saaren tyypilliset valkoviinit ovat väriltään oljenkeltaisia. Niiden aromi on voimakas ja maku jää jäljelle pitkäksi aikaa. Eniten viljeltyjä ovat Forastera Blanca, Listán Blanco ja Marmajuelo

Punaviiniä viljellään pienemmässä määriin, Punaviinit, joiden väri on rubiininpunainen ja maku hedelmäinen, ovat mietoja ja tasapainoisia. Eniten käytettyjä lajeja ovat Listán Negro ja Negramoll.

La Gomeralla toimii vuodesta 1992 lähtien viinin laatua ja alkoholipitoisuutta valvova, saariston hallinnon alainen elin, La Gomeran viinialue – DO La Gomera – denominación de origen.

Joulukuu 2013 ©Gracia Penttinen
Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan.

Vuosien mittaan olen liikkunut paljon La Gomeralla, ja kirjoittanut saaresta ja kokemuksistani siellä useita juttuja:




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar