Maailmassa on
monennäköisiä ja -kokoisia banaaneja. Kanariansaarten banaanit, ne tavallisimmat, ovat aika pienikokoisia. Muistelen, että joskus niitä ei saanut viedä EU:n
markkinoille, koska ne eivät täyttäneet muoto- tai kokovaatimuksia. Liekö
totta..
Kanariansaarilla
niitä saa ostaa. Jopa olisi suositeltavaakin ostaa ja syödä niitä.
Olen käynyt nyt
kolme kertaa tutustumassa banaaniviljelyksiin, ja joka kerta olen oppinut jotain
uutta.
Aluksi kävin
Puerto de la Cruzin lähellä olleessa banaanipuutarhassa. Sen nimi taisi olla
Guanche. Nykyään sen paikalla on rappeutuneita raunioita. Guanchessa sain
kirjasen, jossa kerrottiin paljon banaanista. Opin sen, ettei banaani ole puu,
vaan ruoko (Musa suku). Ja että kanarialaisen banaanin kotimaa on Kiinassa. Portugalilaiset merenkulkijat toivat sen Kanariansaarille 1516.
Opin senkin, että banaani on ns. kolmivaihekasvi, Samanaikaikaisesti ovat yhdessä isä, poika ja pojanpoika. Eli banaania ei lisätä siemenestä, vaan aina uudesta sukupolvesta, joka kasvaa edellisen rungon viereen (poika=).
Opin senkin, että banaani on ns. kolmivaihekasvi, Samanaikaikaisesti ovat yhdessä isä, poika ja pojanpoika. Eli banaania ei lisätä siemenestä, vaan aina uudesta sukupolvesta, joka kasvaa edellisen rungon viereen (poika=).
Syksyllä 2013
osallistuin kurssille, jonka lopettajaispäivän vietimme banaaniviljelyksillä Buenavistassa.
Kolmaskin
vierailu suuntautui samalle banaanitilalle Buenavistaan. Tällä kertaa
opastuksesta vastasi tilalla jo vuosikausia työskennellyt henkilö. Vierailu oli
lyhyt, mutta kun oppaana on mies, joka vaeltaa päivät pitkät viljelyksillä ja
tuntee jokaisen banaaniyksilön kehitysvaiheet, niin jaettu tieto on todella
banaaninläheistä.
Aloitimme kurkistamalla tilaan, missä on useita säiliöitä. Jokaisen kyljessä lukee säiliössä olevan nesteen koostumus. Täältä banaanikasvit saavat lannoitteensa. Ne sekoitetaan kasteluveteen. Kesällä päivittäinen vedentarve on 25 litraa/ kasvi ja talvella 19 litraa/kasvi.
Aloitimme kurkistamalla tilaan, missä on useita säiliöitä. Jokaisen kyljessä lukee säiliössä olevan nesteen koostumus. Täältä banaanikasvit saavat lannoitteensa. Ne sekoitetaan kasteluveteen. Kesällä päivittäinen vedentarve on 25 litraa/ kasvi ja talvella 19 litraa/kasvi.
Kanarian banaanin elämänkaari
Sen jälkeen oppaamme näytti miten
banaaniyksilö lisääntyy ja miltä sen tuotantoprosessi näyttää. Ensin on
istutettu banaanintaimi. Sen jälkeen tämä taimi tuottaa tertun. Samanaikaisesti
rungon vierestä alkaa kasvaa yksi tai useampi uusia taimia, poika. Terttu
leikataan pois ja pian sen jälkeen koko kasvi. Rungon viereen kasvaneista
pojista valitaan joko yksi ainoa, tai jos pojat ovat tarpeeksi kaukana toisistaan,
niitä saa kaksi jäädä tuottamaan uutta ruokoa ja uutta banaaniterttua. Ja
vähitellen kasvuketjuun ilmestyy seuraava sukupolvi, pojanpoika. Banaania ei
siis lisätä siemenstä, vaikka turistimyymälöiden hyllyillä voi tavata
banaaninsiemen pusseja.
Banaaniterttua
hoidetaan vähän kuin pientä lasta.
Jokainen kasvava terttu saa osakseen huomiota. Terttu syntyy kaksineuvoisesta
kukasta. Vähitellen tertun yläosaan alkavat kasvaa tulevien banaanien aihiot.
Jokaisen päässä on ryhmä ”kukkasia”, jotka on poimittava pois käsin. Tähän
tarkoitukseen palkataan tavallisesti naisia, joilla on yleensä pienemmät kädet kuin
miehillä.
Terttu tuetaan puisella tai metallisella tuella niin, ettei se jää
liian lähelle runkoa ja homehdu. Lopuksi alaspäin roikkuva tummanpunaruskea
kukka katkaistaan. Terttu pakataan siniseen muovipussiin, jotteivat tulevat
banaanit kypsyisi liian yksilöllisesti. Kun tertussa olevat banaanit ovat
tasaisen suuria, mutta vielä vihreitä ja raakoja, terttu leikataan irti
isästään. Se painaa noin 50 kg, joten sen jaksaa kantaa hyvin olkapäällään
keräysauton lavalle. Terttu viedään pakkaamoon, puhdistetaan ja pakataan kuljetettavaksi myyntipaikkaan.. Ja
kiertokulku jatkuu.. Tertun valmistuminen leikkauskuntoon kestää noin kuusi kuukautta. Satoajaksi
alusta loppuun jokaisen taimen kohdalla lasketaan olevan vuosi.
Tehtävänsä tehnyt
isäruoko jää makaamaan kaadettuna maahan ja ravitsemaan maaperää.
Kanarialaisen
banaanin lehdet rikkoutuvat tuulessa, mutta varsi pysyy silti pystyssä. Näimme
myös miten runkojen väliin oli pingoitettu muovilankaa, joka auttaa banaaniruokojen
pystyssäpysymistä, silloin kuin tuulee kovasti.
Gran enano – Suuri
kääpiö on suurempi banaani
Tämä banaanilaji
kasvatetaan katon alla. Se on huomattavasti korkeampi kuin aikaisemmin näkemämme banaani. Suuren kääpiön lehdet ovat suuret
eivätkä ne rispaannu. Sen terttuja ei tarvitse tukea, koska ne
roikkuvat luonnostaan etäällä rungosta. Terttu painaa noin 80 kg. Muuten
terttujen käsittely on sama kuin pienemmän kolleegansa.
Viljely kannattaa, vai kannattaako...
Kuulimme kilon banaaneja antavan tuottajalle noin 0,20€, eli se ei riitä edes korvaamaan vettä tai lannoistusaineita viljelysaikana. Banaaninviljelykselle annetaan eurotukea, muuten se ei onnistu.
Koska kaupallinen kilpailu on sallittua EU:n sisällä, Kanariansaarille tuodaan muualta vielä halvempia banaaneja kuin saaren omat. Tosin oppaamme totesi, että ne tulevat maista, missä lannoitusaineet eivät ole yhtä kontrolloituja ja tarkistettuja kuin saaristossa, ts. ne sisältävät paljon enemmän kasvimyrkkyjä kuin täkäläiset.
Eli tästä voi
vetää johtopäätöksen, että voi tukea kanarialaista banaaninviljelystä ja omaa
kehoaan valitsemalla banaanin, jonka kyljessä on saariston leima.
Mitä kanarialainen banaani sisältää
Noin 150 gr painava kanarialainen banaani sisältää mm.
• energiaa: 126
kcal
• proteiineja:
1.8 g
• hiilihydraatteja:
29 g
• rasvaa: 0.42 g
• kolestroolia: 0 mg
• A vitamiinia: 38.3
mg
• B6 vitamiinia: 0,66
mg
• foolihappoa: 31.5 mg
• kaliumia: 525 mg
• magnesiumia: 55.8 mg
Maaliskuu 2014, ©Gracia Penttinen
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Artikkelin vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta, ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar