Uuden viinin aikaa

Uuden viinin aikaa
Kastanjien paahtopannu

4.2.17

Kalaruokaa Candelariassa


Jos käy Candelariassa kerran elämässään, on täysin ymmärrettävää, että on "asiaankuluvaa" istua syömään tai kahvitauolle johonkin kirkon edessä olevaa toria reunustavista paikoista.

Kun ja jos käy Candelariassa toisen kerran, voi alkaa etsiä ruokapaikkaa jo hieman kauempaa.


Candelaria on edelleen, ainakin osin, kalastajien kaupunki. Siellä on useitakin kalaravintoloita, jotka ovat todella suosittuja paikallisen väestön keskuudessa.

Kaupunkia tuntemattomien kävijöiden on kenties helpointa löytää ravintolat, jotka sijaitsevat kalastajasataman läheisyydessä. Niiden tarjonta on luonnollisesti tuoretta kalaa.



Oma suosikkini näiden kalaravintoloiden joukossa - olen syönyt useammassa - on ilmeisesti näistä ravintoloista vanhin. Nykyisen omistajaperheen hallussa se on ollut yli 15 vuotta. Mutta paikalla on ollut kalaravintola jo yli 40 vuotta. Perinteitä siis.








Rakastan sardiineja enemmän kuin muita kaloja. Pieninä kaloina ne eivät myöskään ole erityisen paljoa elohopean myrkyttämiä.

Sardiiniaddiktioni on myös opettanut minulle paljon juuri sardiinien laittamisesta, ts. missä ne ovat minusta nautinnollista syötävää ja missä eivät. Täällä ne ovat aina olleet nautinnollisia.

Käyn tässä ravintolassa muutaman kerran kuukaudessa. Tosin olen lisännyt herkkujeni joukkoon öljyssä kypsennetyt mustekalan palaset (pulpo frito). Leivitettyinä ne eivät kuitenkaan ole parasta tarjontaa gluteeniherkälle keholleni - mutta suussa, ah, niin hyvää. Mustekalaa saa tietysti muissakin muodoissa. Koska yleensä olen vain omassa seurassani, en valitse suurempia kaloja, joissa on ruokaa useammalle.


Kalatiskissä on valinnanvaraa. Sieltä voi käydä osoittamassa haluamansa kalan, jos niiden nimiä ei tunne. Tilauksen vastaanottaja kyllä luettelee kaikki kalat nimeltä, mutta niistä ei vihkiytymättömälle synny välttämättä mitään mielikuvaa.








Yleensä syön sardiinieni kanssa puoli salaattia. Sekin riittäisi parille henkilölle, varsinkin jos annokseensa ottaa leivät ja perunat, jotka jätän ottamatta.

(Vasemmalla olevassa kuvassa näkyvästä salaattiannokseta olen jo syönyt osan, mm avokadon ja oliivit)

Viini, niin punainen kuin valkoinen, ovat saarella tuotettua.



Täällä ei ole mitään "päivän ruokalistaa, joka sisältää kaiken", vaan jokaisesta tilaukseen kuuluvasta osasta maksetaan erikseen. Jälkiruokaa on olemassa, kanarialaista hyvää. Tosin on hyvä muistaa, että annos voi maksaa useita euroja..

Ravintola avataan klo 11.30 (aukioloajat lopussa)

Menen yleensä 12.15 - 12.30 aikoihin, jolloin voi istahtaa "suosikkipöytääni". Klo 13.00 jälkeen pöydät täyttyvät nopeasti. Jo klo 14.30 jälkeen ulkopuolella olevilla tuoleilla on tavallisesti väkeä istumassa ja odottamassa pöydän vapautumista.

Näillä tuoleilla tai ravintolan portailla istuvat toisinaan myön päiväurakaltaan palaavat kalastajat. Kalastajasatamahan on aivan vieressä.

Tämä ravintola ei ole mikään "näköalaravintola". Siellä ei ole edes ikkunoita satamaan. Meren ääni kuuluu kyllä samoin kalastajaveneiden kolina. Tässä ravintolassa keskitytään syömiseen ja ajatusten vaihtoon seuralaisten kanssa.

Suurin osa ruokavieraista ovat pariskuntia, perheitä tai ryhmiä.

Viimeisinä käytikertoina olen todennut, että "ulkomaalaisten" määrä kävijöiden joukossa vaikuttaa lisääntyneen. He tulevat tavallisesti heti kl 12.00 jälkeen. Siellä kuulee esim. saksaa ja englantia, mutta myös ranskaa, italiaa, venäjää. Toistaiseksi en ole kuullut kertaakaan mitään pohjois-eurooppalaista kieltä. Henkilökunta ei vaikuta kovin kielitaitoiselta, vaikka joku sana saksaa tai englantia kuulostaa löytyvän. Mutta kuten sanottu, kaloja voi käydä osoittamassa sormella. Toinen vaihtoehto on katsoa mitä muiden lautasella on, varsinkin paikallisen ravintolavieraiden, ja jos se näyttää mielenkiintoiselta, tilata sitä.


Ruokailun jälkeen, jos satamanäkymät kiinnostavat, voi nousta portaat ylös ja kiertää yläpuolella olevan kalastajien keskuksen "päämajan", entisen Batería de Santiagon terassilla.

Ravintolan aukioloajat: tiistai-sunnuntai klo 11.30 - 16.00. Maanantaisin suljettu.

 
Helmikuu 2017 
© Gracia Penttinen

Artikkelin  vapaa jakaminen on sallittu, niin kauan kuin sen teksti säilytetään kokonaisuudessaan ja sisältöä muuttamatta,  ja jos sen kirjoittaja - Gracia Penttinen - ja tämä blogisivu mainitaan


Muita juttujani Candelariasta

Kävelyllä Candelariassa
Candelarian neitsyen kaivoa etsimässä



 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar